7 oppskrifter uten egg


Det å lage mat uten egg er ikke noe problem. Det finnes flere grunner til at man kan ønske å ikke bruke egg i en oppskrift:

  1. Allergi eller intoleranse: Noen mennesker er allergiske mot egg, mens andre har en intoleranse mot dem. I slike tilfeller kan det være nødvendig å unngå egg i matlagingen.
  2. Vegansk kosthold: Egg er ikke veganske, så hvis man følger en vegansk kostholdsform, vil man ofte være nødt til å finne alternativer til egg i oppskriftene.
  3. Økonomi: Egg kan være relativt dyre i forhold til andre matvarer, så man kan velge å ikke bruke egg i en oppskrift for å spare litt penger.
  4. Smak: Egg kan påvirke smaken på maten, så hvis man ønsker en mildere smak eller ønsker å fremheve andre smaker i oppskriften, kan det være lurt å ikke bruke egg.

Uansett hvilken grunn man har for å ikke bruke egg, finnes det mange gode alternativer som kan brukes i stedet, som plantemelk, olje, bakpulver og andre bindemidler.

Gulrotmuffins uten egg

Muffins med gulrot er en suksess då gulroten gjør de ekstra saftige. Men hvordan lage de uten egg?

Ingredienser:

  • 150 g finmalt havremel
  • 10 g bakepulver
  • 5 g salt
  • 10 g kanel
  • 5 g ingefær
  • 5 g nellik
  • 100 g brunt sukker
  • 100 g olivenolje
  • 100 g soyamelk (eller annen plantemelk)
  • 10 g sitronsaft
  • 150 g revet gulrot
  • 50 g hakkede valnøtter (valgfritt)

Fremgangsmåte:

  1. Forvarm ovnen til 180°C.
  2. Bland havremel, bakepulver, salt, kanel, ingefær og nellik i en stor bolle.
  3. I en annen bolle, rør sammen brunt sukker, olivenolje, soyamelk og sitronsaft.
  4. Tilsett væsken til melblandingen og rør godt sammen.
  5. Rør inn gulrot og valnøtter (hvis du bruker).
  6. Fordel deigen i muffinsformer og stek i ovnen i 20-25 minutter, eller til muffinsene er gyldne og gjennomstekte.
  7. La muffinsene avkjøles litt før du tar dem ut av formene og server.
bløtkake uten egg

Bløtkake uten egg

Bløtkake er en favoritt hos mange. Da eggallergi blir vanligere så kan det hende man må ty til andre oppskrifter. Men det stopper ikke noen fra en å få oppleve en riktig deilig bløtkake, helt uten egg!

Ingredienser:

  • 200 g hvetemel
  • 20 g bakepulver
  • 10 g salt
  • 5 g natron
  • 150 g soyamelk (eller annen plantemelk)
  • 50 g olivenolje
  • 20 g sitronsaft
  • 150 g sukker
  • 10 g vaniljesukker

Fremgangsmåte:

  1. Forvarm ovnen til 180°C.
  2. Bland hvetemel, bakepulver, salt og natron i en stor bolle.
  3. I en annen bolle, rør sammen soyamelk, olivenolje, sitronsaft, sukker og vaniljesukker.
  4. Tilsett væsken til melblandingen og rør godt sammen.
  5. Hell deigen i en smurt og melet langpanne og stek i ovnen i 25-30 minutter, eller til kaken er gylden og gjennomstekt.
  6. La kaken avkjøles litt før du skjærer den i skiver og server.

Fiskegrateng uten melk og egg

Her er en riktig saftig fiskegrateng, hvor egg ikke er i fokus. Oppskriften er også melkefri!

Ingredienser:

  • 500 g fisk (valgfri sort)
  • 1 løk
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 1 boks kokte erter
  • 1 boks kokte mais
  • 1 ts tørket timian
  • 1 ts tørket basilikum
  • 1 ts tørket oregano
  • 1 ts salt
  • 1/2 ts pepper
  • 1/2 dl olivenolje
  • 1 dl hvetemel
  • 1/2 dl plantemelk (som soyamelk eller rismelk)

Fremgangsmåte:

  1. Del fisken i passe store biter og legg den i en ildfast form.
  2. Skjær løken i tynne skiver og legg den over fisken.
  3. Hell tomater, erter, mais og urter over fisken og løken.
  4. Dryss over salt og pepper.
  5. Rør olivenolje og hvetemel sammen i en liten bolle, og tilsett plantemelken.
  6. Hell blandingen over fisken og grønnsakene i formen.
  7. Stek fiskegratengen i ovnen på 180°C i 35-40 minutter, eller til fisken er gjennomstekt og sausen er tykk og bublende.
  8. Server fiskegratengen med for eksempel poteter, ris eller brød til.

Tykklefse uten egg

Ingredienser:

  • 250 g hvetemel
  • 1/2 ts salt
  • 2 dl plantemelk (som soyamelk eller rismelk)
  • 1/4 dl olivenolje

Fremgangsmåte:

  1. Bland hvetemel og salt i en stor bolle.
  2. Tilsett plantemelk og olivenolje, og rør deigen godt sammen til den blir jevn.
  3. La deigen hvile i en halvtime.
  4. Del deien i 4-6 boller, og rull dem ut til tykke lefser med en kjevle.
  5. Stek lefsene på middels varme i en varm panne til de er gyldne og gjennomstekte.
  6. Server lefsene varme, gjerne med litt smør på toppen og eventuelt litt sukker og kanel.

Saftige muffins uten egg

Ingredienser:

  • 200 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1/2 ts salt
  • 100 g sukker
  • 1 dl plantemelk (som soyamelk eller rismelk)
  • 1/2 dl olivenolje
  • 1 ts sitronsaft
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 1/2 dl revet gulrot
  • 1 dl hakkede valnøtter (valgfritt)

Fremgangsmåte:

  1. Forvarm ovnen til 180°C.
  2. Bland hvetemel, bakepulver og salt i en stor bolle.
  3. I en annen bolle, rør sammen sukker, plantemelk, olivenolje, sitronsaft og vaniljesukker.
  4. Tilsett væsken til melblandingen og rør godt sammen.
  5. Rør inn gulrot og valnøtter (hvis du bruker).
  6. Fordel deigen i muffinsformer og stek i ovnen i 20-25 minutter, eller til muffinsene er gyldne og gjennomstekte.
  7. La muffinsene avkjøles litt før du tar dem ut av formene og server.

Bananbrød uten egg

Ingredienser:

  • 1 1/2 dl hvetemel
  • 1 dl havremel
  • 1 ts bakepulver
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ts kanel
  • 3 modne bananer
  • 1/2 dl plantemelk (som soyamelk eller rismelk)
  • 1/4 dl olivenolje
  • 1/2 dl sukker
  • 1 ts vaniljesukker

Fremgangsmåte:

  1. Forvarm ovnen til 180°C.
  2. Bland hvetemel, havremel, bakepulver, salt og kanel i en stor bolle.
  3. Mos bananene med en gaffel eller i en food processor.
  4. Rør sammen bananmos, plantemelk, olivenolje, sukker og vaniljesukker i en annen bolle.
  5. Tilsett væsken til melblandingen og rør godt sammen.
  6. Hell deigen i en smurt langpanne og stek bananbrødet i ovnen i 45-50 minutter, eller til det er gyldent og gjennomstekt.
  7. La bananbrødet avkjøles litt før du skjærer det i skiver og server.

Banankake uten egg

Ingredienser:

  • 1 1/2 dl hvetemel
  • 1 dl havremel
  • 1 ts bakepulver
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ts kanel
  • 3 modne bananer
  • 1/2 dl plantemelk (som soyamelk eller rismelk)
  • 1/4 dl olivenolje
  • 1/2 dl sukker
  • 1 ts vaniljesukker

Fremgangsmåte:

  1. Forvarm ovnen til 180°C.
  2. Bland hvetemel, havremel, bakepulver, salt og kanel i en stor bolle.
  3. Mos bananene med en gaffel eller i en food processor.
  4. Rør sammen bananmos, plantemelk, olivenolje, sukker og vaniljesukker i en annen bolle.
  5. Tilsett væsken til melblandingen og rør godt sammen.
  6. Hell deigen i en smurt kakeform og stek banankaken i ovnen i 45-50 minutter, eller til den er gylden og gjennomstekt.
  7. La banankaken avkjøles litt før du skjærer den i skiver og server.

Seneste innlegg