Ved å se på stempelet på egget ditt, er det mulig å finne produsenten av egget ditt. Som på bilden neden, produsentkoden 60008933 er Skjetlein videregående skole. I Norge produseres det hovedsakelig hvite og brune kyllinge-egg av høner som holdes i fri-gående systemer eller i løsdriftsinnhegninger. Disse eggene selges i butikkene under merkevarer som «fri-gående», «økologisk» eller «kyllingene har tilgang til uteområde».
Innholdsfortegnelse
3 enkle trinn er allt som trengs
- Finn den åttesiffrede koden på egget
- Tast inn koden på Prior sine nettsider her
- Se informasjon om produsenten av akkurat ditt egg
Dette gir informasjon som:
Produsen | Skjetlein videregående skole |
Sted | Leinstrand |
Fylke | Trøndelag |
Eggpakkeri | Heimdal |
Innredning | Egg far frittgående høner |
Antall høner | 3000 st |
Antall egg pr dag | 2700 st |
Antall egg per år | 54 ton |
Hva speler produsenten for rolle ved valg av egg?
En rekke faktorer kan påvirke kvaliteten og sikkerheten til eggene. Dette inkluderer:
- Hvilken type høner som produserer eggene (for eksempel Ancona, Broiler eller Norske jærhøns)
- Hønenes velferd og forhold (for eksempel om hønsen har god plass, lys, sosial interaksjon og tilgang til frisk luft)
- Type fôr og eventuelle tilskudd som hønene får
- Hygieniske forhold på gården og under produksjon av egg
- Eventuell behandling av egg før de selges (for eksempel vasking, koking, krystallisering)
Produsenten/bonden kan også påvirke hvilken type egg som selges, for eksempel om de selger konvensjonelle egg fra dyr som holdes i bur, økologiske egg fra fri-gående høner eller egg fra andre typer produksjonssystemer. Alle disse faktorene kan påvirke kvaliteten og sikkerheten til eggene som selges.